Muffin Recept

Klinikai kipróbálás alatt az anti-AIDS tabletta


Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságainak felügyeletével egyszerre több országban kezdődik meg a HIV-fertőzést megakadályozó tabletta klinikai kipróbálása.

Az enofovir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer tesztelése az USA mellett Brazíliában, Thaiföldön, Indiában és Dél-Afrikában indul.

Az orvosságot, amelyik a remények szerint megakadályozza, hogy egészséges emberek HIV-fertőzést szenvedjenek, mindenek előtt a magas kockázatú csoportoknál, tehát a homoszexuálisok, a prostituáltak és a kábítószerfüggők között próbálják ki.

Az orvosok azt remélik, hogy az anti-AIDS tabletták csökkenteni fogják az új HIV-fertőzöttek számát. A gyógyszer ellenfelei azzal riogatnak, hogy a tabletta alkalmazása háttérbe szorítja az egyéb védekezési formákat, így mindenek előtt a kondom használatát, ami végül mégiscsak a megbetegedések számának növekedéséhez fog vezetni.

Az AIDS eddig 25 millió ember halálát okozta, és becslések szerint ma 32 millió fertőzött ember él a földön. Elsősorban Afrikában a Szaharától délre, a világ legszegényebb országaiban.

Nincsenek megjegyzések: