Muffin Recept

A lengyelek azonosították Kopernikusz csontjait


Kopernikusz kimondta, hogy a Föld a saját tengelye körül napi mozgást, a mozdulatlan Nap körül pedig éves mozgást végez. Ez a gondolat jelentôs hatással volt a tudományra és a filozófiára a következô századokban. Ettôl kezdve a Földet már nem tekinthették a világegyetem középpontjának, hanem mint egy a többi égitest között, matematikai leírás tárgyává lett.

Lengyel és svéd kutatóknak állítólag 97 százalékos biztonsággal sikerült azonosítani Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) csontjait.

A lengyelországi Fromborkban megtalált fogakat a nagy csillagász egyik könyvében hátramaradt hajszálainak a DNS-ével hasonlították össze, és megegyezőnek találták.

Nem sikerült Kopernikusz leszármazottainak a genetikai kódjával összehasonlítani a lelet génlenyomatát, mert a kutatások a 18. század környékén elvesztették a család nyomát.

Így amennyiben a könyvében talált hajszálak tőle erednek, akkor a csontmaradványok is az ő földi maradványai.

Mindenesetre a 2005-ben napvilágra került leletet kellő pompával fogják kiállítani és közszemlére tenni. A lengyelek körében nagy kultusza van Kopernikusznak, mint a lengyel tudományos gondolkodás korszakos atyjának. Időről időre fellángolnak azonban a viták azokkal, akik Kopernikuszt németnek tartják.

Nincsenek megjegyzések: