Muffin Recept

Beindult az EU on-line könyvtára


Mindjárt a startnál összeomlott az extrém érdeklődés miatt az EU Europeana nevű on-line könyvtára. Egy óra alatt több mint 10 millióan léptek be a portálra, ami jóval meghaladta a várakozásokat, ezért a kényszerszünet alatt megkétszerezték a rendelkezésre álló komputerkapacitást.

Az oldal nem csak digitalizált könyveket, kínál, de keresni lehet zenéket, fotókat, festményeket, filmeket és térképeket. Az indulásra egymillió objektumot töltöttek fel, de 2010-re ez 10 millió lesz, több ezer nemzeti múzeum, gyűjtemény és könyvtár közreműködésével.

A projekt üzemeltetésére az EU évente 2 millió eurót költ, amit a tagországok további 500 ezer euróval toldanak meg. A 2010-ig tervezett bővítés érdekében a tagországoknak további 350 millió eurót kell beadniuk a közös kasszába.

Ezzel párhuzamosan az EU 119 millió eurót szán a digitalizálási technológiák továbbfejlesztésének támogatására. Nagy erőkkel dolgozik az EU azon is, hogy rendezzék a 20. századi művek, főleg a filmek szerzői jogával kapcsolatos kérdéseket.

Brüsszel szerint az EU könyvtára nem lesz a Google monstre könyvdigitalizációs projektjének a versenytársa. A kettő között a különbség olyan, mondják, mint egy nagy könyvesbolt és egy multimédiás könyvtár között. http://www.europeana.eu/portal/

Nincsenek megjegyzések: